A vorbi este usor. Invatam sa vorbim cu totii atunci cand suntem mici. Pentru a vorbi nu este nevoie decat de un numar minim de cuvinte pe care sa le insirui. Poti face asta oriunde, oricand, singur sau in compania altora.

Dar sa comunici eficient astfel incat maximum din ceea ce doresti sa transmiti, sa fie inteles de cei carora te adresezi, aceasta este intr-adevar o ARTA.

Comunicarea presupune,printre altele, urmatoarele:

– actualizarea cunostintelor: noi cuvinte sau notiuni pe care sa le folosesti pentru a te face inteles;

– un context: vorbind la intamplare, risti sa te trezesti ca nimeni nu te asculta;

– gesturi: acorda atentie utilizarii lor pentru ca gesturile prea ample pot deranja, iar cele prea restranse pot crea impresia ca esti o persoana rece sau poate inhibata;

– tinuta vestimentara: daca vorbesti despre un subiect important, tu fiind imbracat nepotrivit, iti poate afecta credibilitatea;

– atitudine: o atitudine nepotrivita fata de subiectul abordat sau fata de mediul in care te afli, denota mai putin profesionalism si poate diminua credibilitatea;

– tonalitatea este arta prin care influentezi reactia celuilalt;

– constientizarea publicului: manifestarea scenica formata din gesturi, inflexiuni si tonalitati care pot aduce publicul mai aproape sau il pot indeparta;


Observam cum cuvintele, respectiv vorbitul, reprezinta doar o mica parte, dar importanta, din tot acest ansamblu de elemente. Cu cat lucram mai mult la acesti “parametri” si suntem mai atenti, cu atat mai bine, clar si eficient, vom putea transmite mesajul nostru.


Pentru a aduce comunicarea la nivelul de arta, este nevoie de finete si cizelare in a simti momentele cele mai potrivite si modurile cele mai eficiente prin care sa comunici. Astfel ne vom facilita trecerea cu noblete prin viata, vom fi mai apreciati, iar drumul nostru va fi mai usor si mult mai plin de satisfactii.


Cunoscand si stapanind mici trucuri despre comunicare, vom sti sa ne facem mai placuti, mai simpatici, iar cei simpatici devin intotdeauna mai privilegiati.


Cand comunici cu cineva este esential sa asculti si sa stii cand sa taci. Ascultarea inseamna mai mult decat a auzi, inseamna a intelege. Pentru a intelege un mesaj trebuie luat in considerare existenta unui subiect despre care se vorbeste, un anumit nivel de educatie si intelegere a interlocutorului, dar si anumite asteptari ale acestuia. In raspunsul pe care il vom da, este necesar sa ne raportam la toate acestea si in plus sa adaugam si intentie ( de exemplu: sa calmezi sau sa antrenezi in discutie interlocutorul).


Conform studiilor, comunicarea este formata din 55% comunicare non-verbala, 38% comunicare paraverbala si doar 7% comunicare verbala. Pentru a imbina armonios si constient toate aceste parti, e nevoie de un studiu aprofundat, la fel ca in cazul oricarei arte. Desi are cateva principii si reguli bine stabilite (ca si muzica sau pictura), comunicarea se bazeaza pe talentul, sentimentele si intensitatea trairilor unei persoane. Vei fi un adevarat artist al comunicarii atunci cand vei putea comunica foarte bine un mesaj, pe care sa il treci cu maiestrie prin prisma fiintei tale cu tot ce este si are ea mai bun si mai frumos.

 

Brian Tracy spunea despre comunicare:

Comunicarea este o abilitate pe care o poti invata. Daca i te dedici, iti poti ridica rapid calitatea tuturor aspectelor vietii.